BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

De trek is nu echt losgebarsten

Gisteren, 23 augustus begon stormachtig met Diederiok Kok als aanjager van een reeks fraaie waarnemingen. Al vroeg meldde hij een Grauwe Fitis op de Robbenjager. Waar anders? Vervolgens werd een adulte Waterrietzanger gevonden op nagenoeg dezelfde plek en weer even later was de eerste juveniele Sperwergrasmus van het najaar een feit. Deze vogel bevond zich achter in de Tuintjes. De Kleine Karekieten/Bosrietzangers waren vannacht goed binnengekomen en lieten zich door het windstille weer goed zien.

Waterrietzanger230813

Waterrietzanger / Aquatic Warbler Acrocephalus paludicola, adult, De Robbenjager, De Cocksdorp, Texel, 23-08-2013

Vandaag zette de losgebroken trek zich in alle hevigheid voort. Op de Noordkop met voornamelijk de Tuintjes en rond camping De Robbenjager als waarnemingsgebieden werden zo'n 25 Paapjes, 40 Bonte Vliegenvangers en 10 Gekraagde Roodstaarten geteld. Uiteraard zijn dit geschatte aantallen maar zeker niet overdreven. Ook de eerste Draaihalzen (2 tot 3), een juveniele Grauwe Klauwier en enkele Sperwergrasmussen werden op verschillende plaatsen gezien. Een fraaie Ortolaan was de gehele dag aanwezig langs het fietspad dat loopt van de Robbenjager naar het zuiden. Andere leuke waarnemingen waren die van 2 Grauwe Franjepoten in Utopia en 2 overvliegende Grote Zilverreigers in de Tuintjes. De Grauwe Fitis liet zich ook vandaag weer aan een beperkt aantal vogelaars zien. Noemenswaardig zijn wederom de vele doortrekkende Gele Kwikstaarten en op verschillende plaatsen gemelde Gekraagde Roodstaarten. Halverwege de middag kwamen meerdere BAT (BirdAlertTexel)berichten binnen van Vlieland door Texelaar Sjoerd van Wierst. Strakke actie, Sjoerd! Vanaf de Vliehors staken meerdere Visarenden en een juveniele Grauwe Kiekendief over naar Texel. Alle vogels werden opgepikt en daarmee konden zeker 5 Visarenden en een Grauwe Kiekendief aan de imposante daglijst toegevoegd worden.    

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.