BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Woestijnplevier op de Volharding!

Vandaag 18 juli waren het drie enthousiaste jonge Limburgse vogelaars, die een 'vreemde' plevier op de Volharding bij De Cocksdorp vonden en fotografeerden. Aangekomen bij Marc en José in De Verrekieker werd al snel duidelijk dat op de getoonde foto's een Woestijn- of Mongoolse Plevier stond. Kort na de waarneming waren enkele vogelaars ter plaatse maar liet de vogel zich helaas niet zien. Enkele uren later werd de vogel toch weer op dezelfde plek teruggevonden en liep tussen de aanwezige Bontbekplevieren op het strand. Door de relatief korte afstand en gunstige weersomstandigheden (licht in de rug) kon worden vastgesteld dat het ging om een Woestijnplevier Charadrius leschenaultii. Indien aanvaard betreft het de tweede waarneming voor Texel. De eerste vogel werd op 31 juli 1996 op nagenoeg dezelfde plaats waargenomen en betrof ook een adult vrouwtje!

 

Woestijnplevier / Greater Sand Plover Charadrius leschenaultii, adult vrouwtje, De Volharding, De Cocksdorp, Texel, 18-07-2013

Aanvullend commentaar door Arend Wassink;

Grootte van de vogel (aanzienlijk groter dan direct ter vergelijking aanwezige Bontbekplevieren), lange snavel, lange tibia en groene poten wijzen alle op Woestijnplevier en sluiten Mongoolse- en Tibetaanse Plevier uit. De redelijk verse handpennen wijzen op een adulte vogel. Overige kleedkenmerken en het nagenoeg ontbreken van een verdikking op de gonys duiden op een vrouwtje.

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.