BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Phyllo's op geluid

De eerste dagen van de maand juni zijn tot nu toe vrij rustig verlopen. Grote aantallen doortrekkers zijn niet te verwachten maar een 'goeie' soort kan natuurlijk altijd. Zondag 2 juni was zo'n dag met de ontdekking van wederom een Grauwe Fitis ditmaal in de Staatsbossen bij De Koog. De vogel was iets makkelijker te zien en horen dan het exemplaar van precies een week geleden in Dorpzicht. Indien aanvaard is dit het elfde geval voor Texel.

Grauwe Fitis / Greenish Warbler Phylloscopus trochiloides, zang / song, De Staatsbossen, De Koog, Texel, 02-06-2013, Robert van der Meer

Op dezelfde plek in de Staatsbossen werd ook nog een roepende Appelvink waargenomen. Twee overvliegende Bijeneters bij de Seetingsnollen (het duingebied ten noorden van Ecomare) mogen niet onvermeld blijven. De Grauwe Fitis werd helaas de volgende dag niet meer teruggevonden. Daarentegen werd wel een luid zingende Fluiter gevonden. Deze loofzanger is een zeer schaarse Texelse broedvogel met slechts enkele paren.

Fluiter / Wood Warbler Phylloscopus sibilatrix, zang / song, De Staatsbossen, De Koog, Texel, 03-06-2013, Jos van den Berg

Op 3 juni kon verder nog een naar zuid vliegende Zwarte Wouw over vakantiepark De Krim in De Cocksdorp worden opgetekend. Dinsdag 4 juni werd een paartje Roodmussen ontdekt langs het fietspad bij de Krimweg t.h.v. de Sluftervallei en kwam een melding binnen dat een Koereiger gezien was in het duingebied tussen paal 9 en 12. Deze vogel werd op 5 juni in de ochtenduren weer gemeld en tevens werd een ex gevonden op het paardenweitje tegenover de hoofdingang van De Krim aan de Postweg. Deze vogel was kort ter plaatse en vloog weg richting het zuidwesten. Zeer waarschijnlijk gaat om twee verschillende exemplaren.


Koereiger / Cattle Egret Bubulcus ibis, adult, De Cocksdorp, Texel, 05-06-2013

 

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.