BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Weer een topdag op Texel

Ook vandaag was het weer een waar bonanza op Texel. Na de eerste meldingen van Draaihals en Sperwergrasmus kwam een bericht binnen van Diederik Kok en Jeroen de Bruijn dat ze in de Tuintjes een klein valkje op een paaltje hadden. Het bleek om een juveniele Roodpootvalk te gaan. De vogel liet zich werkelijk fantastisch zien en ving voor de ogen van enkele waarnemers een libel die op een paaltje gezeten werd veroberd. Ook vandaag werden weer mooie aantallen Paapjes, Tapuiten, Gekraagde Roodstaarten en Bonte Vliegenvangers gemeld. Evenals enkele Visarenden, een Grauwe Franjepoot en een overvliegende Ortolaan.

Roodpootvalk250813

Roodpootvalk / Red-footed Falcon Falco vespertinus, juveniel / juvenile, De Tuintjes, De Cocksdorp, Texel, 25-08-2013

In de middag stond ik samen met Arend Wassink op de dijk langs de Stengweg ten zuiden van camping De Robbenjager. Met een stevige oostenwind hoopten we op doortrekkende roofvogels. Weliswaar was er sprake van enige migratie maar dat bleef beperkt tot enkele Bruine Kiekendieven, Torenvalken en een Sperwer. Toen ik rechts van me keek, zag ik op de dijk een jager zitten. 'Coming out of the blue'. Door de lange staart en klein formaat maakte ik er op dat moment een adulte Kleinste Jager van. Na aanvankelijk enige twijfel onder de aanwezige vogelaars en na betere bestudering en enkele telefoontjes werd de determinatie rondgemaakt; een subadulte Kleinste Jager (derde kalenderjaar). Ook deze vogel liet zich tot op enkele meters benaderen en vloog na een rustperiode weg over de duinen richting........ zee.

KleinsteJager250813

Kleinste Jager / Long-tailed Skua Stercorarius longicaudus, derde kalenderjaar / third-year, De Cocksdorp, Texel, 25-08-2013

KleinsteJager250813-2

KleinsteJager250813-3

 

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.