BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Finally we got him!

De gehoopte herkansing op een Witbandkruisbek, waarover ik gisteren op m'n blog schreef, liet niet lang op zich wachten. Maar eerst kwam aan het eind van de morgen een alert binnen van Arend Wassink dat hij een Aziatische Goudplevier had gevonden bij Ottersaat. De adulte vogel was nog deels in zomerkleed en liet zich erg fraai zien op een eilandje in dit plas-drasgebied bij Oudeschild.

AzGopl240713

 

Aziatische Goudplevier / Pacific Golden Plover Pluvialis fulva, adult zomerkleed ruiend naar winterkleed, Ottersaat, Oudeschild, Texel, 24-07-2013

AzGopl240713-4

Na ongeveer een uur bereikte ons via waarneming.nl het bericht dat Cees Roselaar een adulte man Witbandkruisbek had gevonden tussen een groep van 25 Kruisbekken bij de Tureluur in de Staatsbossen. De aanwezige vogelaars gingen daarop met bovengemiddelde snelheid richting het westen. Gisteren had ik samen met Arend al uren tevergeefs in de hitte gezocht naar een juveniele Witbandkruisbek, die de dag ervoor gezien was in het meest zuidelijk deel van de Staatsbossen bij Jan Ayeslag. Zou het dit keer wel lukken? Bij de plek aangekomen bleek het een kwestie van wachten tot de eerste kleine groepjes Kruisbekken zich lieten zien. Op deze locatie loopt een duinrel (een gegraven, ondiepe watergang waarin kwelwater uit de duinen kan afstromen naar het lager gelegen land) waar de vogels regelmatig komen drinken. Na enige tijd liet een fraai adult mannetje Witbandkruisbek zich goed bekijken. De twee witte vleugelstrepen waren duidelijk zichtbaar alsmede de relatief slanke snavel. De vogel had verder een zeer gesleten verenkleed. Indien de vogels van 22 juli en vandaag worden aanvaard, zijn dit de tweede en derde waarneming voor Texel. De eerste waarneming dateert van 5 november 2011.

Witband240713    

Witbandkruisbek / Two-barred Crossbill Loxia leucoptera, adult mannetje, De Staatsbossen, Texel, 24-07-2013

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.