BlauwborstH.jpg
HuismusH.jpg
KraagtrapHeader.jpg
VorkstaartplevierH.jpg
vuurtorenH.jpg
morinelh-003.jpg
roodkoph.jpg
isr15022.jpg
imgl9147-001.jpg
boomvalkh.jpg
audouinsHeader.jpg
BijeneterHeader.jpg
RoodoogvireoHeader.jpg
BlauwstaartHeader2.jpg
ReuzenzwartkopmeeuwHeader.jpg
PapegaaiduikerHeader.jpg
LangstaartklauwierHeader.jpg
KleinsteStrandloperHeader.jpg
RosseGruttoHeader.jpg
GroteTrapHeader.jpg
VogelaarsHeader.jpg
WaterrietHeader.jpg
VelduilHeader.jpg

Acrocephalidae op Texel

Van de familie Acrocephalidae broeden 3 soorten op Texel te weten Kleine Karekiet Acrocephalus scirpaceus, Rietzanger Acrocephalus schoenobaenus en Bosrietzanger Acrocephalus palustris. Met name in het voorjaar zijn deze soorten goed waar te nemen omdat ze vocaal actief zijn en zich dan vaak goed laten zien. Rietzangers keren doorgaans als eerste terug uit het overwinteringsgebied in Afrika. De eerste helft van april worden de eerste vogels waargenomen. Kleine Karekieten volgen in de tweede helft van april en eerste helft van mei. Bosrietzangers komen vooral in de tweede helft van mei en eerste helft van juni binnen. De late vogels zijn vaak doortrekkers, die verder in het noorden hun broedgebied hebben. Ter vergelijking heb ik hieronder enkele recente geluidsopnamen geplaatst.  

Kleine Karekiet / Eurasian Reed Warbler Acrocephalus scirpaceus zang / song, Dorpzicht, De Cocksdorp, Texel, 11-06-2013 Jos van den Berg

 

Rietzanger / Sedge Warbler Acrocephalus schoenobaenus zang / song, De Robbenjager, De Cocksdorp, Texel, 11-06-2013 Jos van den Berg (foto onder / photo below, 12-06-2013)

Bosrietzanger / Marsh Warbler Acrocephalus palustris zang / song, De Robbenjager, De Cocksdorp, Texel, 11-06-2013 Jos van den Berg (foto onder, photo below)

 

Over de auteur/fotograaf

Jos van den Berg is een bekende Texelse vogelaar en fotograaf. Hij is dagelijks in het veld te vinden en schrijft regelmatig een blog over nieuwe vogelsoorten, excursies op Texel en andere wetenswaardigheden.

jos vandenberg

Delen via social media

Laat anderen ook genieten van deze blog en deel hem op je social media kanalen.

Inschrijven nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van de laatste blogs en excursies en schrijf je in voor de nieuwsbrief.